A rotator köpenynek nevezett anatómiai egység rendkívül fontos a vállízület mozgatásában és stabilizálásában. A rotator köpeny gyulladása az ín gyulladásos folyamata, melyet gyakran impingement (ütközéses) szindrómának is nevezünk. Ezen állapot esetenként rendkívül fájdalmas és az érintettet megakadályozza a mindennapi tevékenységek elvégzésében is. Enyhébb esetekben pihentetés és bizonyos gyakorlatokra jól reagál a betegség, sólyosabb esetekben speciális komplex kezelés válhat szükségessé. Végső esetben műtéti megoldás is szóbajöhet, tehát a betegség spektruma igen szélesnek mondható.

Tünetek:
Gyakran ismételt mozdulatok a fej feletti térben, vagy pl. súlyemelés is előidézheti.

– Fájdalom a kar emelésekor vagy leeresztésekor
– Vállízületi merevség
– Nyugalmi fájdalom
– Duzzanat a váll elülső felében
– A váll belső feléből a külső rész irányába sugárzó fájdalom
– Hirtelen szúró fájdalom a kar felemelésekor
– “Kattanó” hang a kar emelése közben
– Éjszakai vállfájdalom
– Mozgásbeszűkülés


Diagnózis:
A kórtörténet felvétele elengedhetetlen a pontos diagnózis felállításához. A panaszok kezdete, jellege, esetleges sérülések, munkakör stb. Fizikális vizsgálattal a panaszok lokalizációja jó pontossággal megállapítható. Képalkotó diagnosztika kiemelkedő jelentősséggel bír. Röntgen és Ultrahang vizsgálattal a csontos és lágyrész struktúrákat vizsgáljuk. MR vizsgálat további információval szolgálhat az esetleges műtét szükségességét illetően.

Kezelési lehetőségek (amennyiben a diagnózis felállításra került):
– Nyugalomba helyezés és a fájdalmat provokáló tevékenység kerülése.
– Szakaszos hűtés, jegelés 3X naponta
– Fájdalomcsillapítók alkalmazása
– A váll körüli izmok pihentetése, relaxációja
– Fájdalomcsillapító, gyógynövényes krémek használata
– GYÓGYTORNA
– Manuáltherápia
– Lökéshullám kezelés
– Műtét
– Szteroid injekció


Prevenció:
Sport esetén elengedhetetlen a megfelelő bemelegítés, edzés utáni nyújtógyakorlatok. Hasznos lehet vállízületet terhelő gyakori tevékenység esetén ínerősítő táplálékkiegészítő alkalmazása. Bizonyos esetekben jó hatásfokú a Medical-Tapeing (ragasztószalag) alkalmazása, esetleg proprioceptív tréninggel kiegészítve.

Leave a Comment