A vizsgálat:

A csípőficam szűréséhez a legideálisabb időpont a csecsemő 3-6 hetes kora között van. A fizikális és ultrahangos vizsgálat gyors és fájdalommentes. Az ultrahangvizsgálat rendkívüli előnye, hogy nem jár sugárterheléssel, így korlátlan számban ismételhető, valamint a kezelésre szoruló esetekben a terápia folyamata is jól nyomonkövethető. Amennyiben nem találunk eltérést, úgy a vizsgálatot rutinszerűen 3 hónapos korban megismételjük.
Ha a csípőkben rendellenességet észlelünk – elsősorban ficam, vagy annak tünetét, esetleg az ízületi vápa alulfejlettségét látjuk-, korán elkezdve a kezelést, a ficam teljes kifejlődése megelőzhető, ill. a már kialakult ficam meggyógyítható. Ezért kifejezetten kívánatos, hogy minden kezelendő csecsemőnél a szakszerű terápia 1 hónapos kor előtt elkezdődjön.
A kezelésről:
A kezelés alapelve: minél korábban elkezdeni és a legkíméletesebb módszerrel végezni. A kettő egymással szorosan összefügg, tekintve, hogy a legfiatalabb korban alkalmazható a legkíméletesebb kezelési módszer. A korán kezdett kezelés rendszerint rövidebb ideig tart és ez is a kíméletességet jelenti. Az újszülötteknél az első időkben a csípőízületre a combfejen keresztül megfelelő nyomást gyakorolva és kihasználva azt a tényt, hogy ebben az életkorban még az ízület külső erőhatásra befolyásolni tudjuk műtét nélkül is elérhető, hogy a kóros ízületi helyzet megszűnjön és teljes mértékben helyreálljon.
Ha a 3-6 hetes korban végzett vizsgálat alkalmával azt észleljük, hogy fennáll a ficam vagy a ficam jele, és az elvégzett UH vizsgálat is a csípő alulfejlettségét vagy a ficamot igazolja, akkor speciális külső rögzítőeszközt alkalmazunk. Tisztában kell azonban lenni azzal, hogy ez individuális kezelési módszer, és a csecsemő ilyenkor fokozottabb gondozást igényel. A kezelést általában ambulanter végezzük.
Alapelv, hogy a kezelés időtartama kétszerese a csecsemő – az elváltozás felfedezésekori – korának, így ha 3 hetes korban kezdve általában 6 hétig tart a terápia. A kezelést az érett csípő eléréséig folytatjuk.
Korábban a közismert Pavlik-kengyelt használtuk, de manapság a kényelmesebb és az otthoni gondozást egyszerűbben lehetővé tévő ún. Tübinger-hevedert alkalmazzuk. A hevederhez a csecsemő általában pár nap alatt hozzászokik.
Fontos: A napi fürdetésre levehető a heveder, és ha a kezelőorvos engedélyezi, 1-2 órát naponta kengyel nélkül hagyjuk a csecsemőt. Ha azt észleljük, hogy a csípőkben mozgásbeszűkülés alakult ki, napi 2-3 órára hagyjuk szabadon a csecsemőt és tornáztassuk.Ritkán előfordul, hogy a kívánt helyzet elérését követően a csecsemő a csípőjét nem, vagy kevésbé mozgatja, esetleg duzzadt is a csípőtájék. Ennek különösebb jelentősége nincs. Általában néhány nap alatt visszatér a teljes mozgás és a duzzanat megszűnik.Rendszerint 2 hetente UH-val ellenőrizzük és követjük a csípők fejlődését. 4 hónapos korban – amennyiben a kezelés véget ért addig – röntgenfelvétellel ellenőrizzük a csípők helyzetét.
A gyermek ellenőrzése és követése a RTG vizsgálattal még nem ért véget. Rendszerint 1 éves, 3 éves, 6 éves, 12 éves, majd 18 éves korban a növekedés befejeződéséig RTG vizsgálattal ellenőrizzük a csípők helyes fejlődését.
A csecsemőkori csípőficam szűrés és az UH-val követett konzervatív kezelés hosszútávon hozza meg az eredményét! A sikeresen kezelt esetekben elkerülhető a korai csípőízületi kopás, így a fiatalon szükségessé váló protézisbeültetés, mely egy életre meghatározza az érintett páciens életminőségét!
A vizsgálat egyszerű, gyors előre tervezhető és fájdalommentes! Foglaljon időpontot még ma!