A gerincferdülésről:

Mint számos egészségügyi probléma esetében, úgy a gerincferdülésnél (scoliosis) is fontos, hogy az eredményes kezelés érdekében mielőbb észleljük a jeleket, és tisztában legyünk a rizikófaktorokkal is. A gerincferdülést és a hanyag tartást néha nehéz megkülönböztetni és a kezelésük is eltérő.

A kezeletlen gerincferdülés akár még gyermekkorban is oly mértékben romolhat, hogy később csak műtéttel lehet segíteni, az enyhébb eseteknél felnőttkorban jelentkeznek a gerincferdülés okozta degeneratív elváltozások, problémák.

Kiemelendő, hogy a lányok esetében 15 százalékkal nagyobb az esélye a gerincferdülés kialakulásának. Az életkort tekintve a felső tagozatosok a leginkább érintett korosztály. Ebben a korosztályban a sok ülés, a kevés mozgás és sok esetben a túlsúly különösen negatív hatást gyakorol a gerincre. Bizonyos esetekben valamely más betegség tüneteként alakul ki scoliosis, ezen esetek kezelése is eltérő.

Ha ezekre odafigyelünk, és időben észleljük a jeleket, az elváltozás viszonylag egyszerűbben korrigálható.

Az elváltozás időben történő felismerése és pontos diagnosztikája (orvosi fizikális vizsgálat, Röntgenvizsgálat, gyógytornász általi vizsgálat) kiemelkedően fontos!

A fiatal korban észlelt gerincferdülés kezelése egészen a csontos növekedés lezárulásáig tart, így sok-sok türelmet és kiatartást igényel mind az érintett mind pedig a kezelést végző TEAM részéről.

Amennyiben gyermekénél felmerül a gerincferdülés keressen bizalommal és kérjen időpontot telefonon vagy ONLINE!