A lúdtalp:

A lábfájdalmak és elváltozások igen gyakorinak számítanak. A csecsemőktől kezdve akár az idősebbeket is érintheti. A panaszok legnagyobb része statikai problémákra vezethető vissza. A leggyakoribb panaszokat okozó elváltozás az ún. “lúdtalp”. A tünetek széles skálán mozognak. A panaszmentességtől egészen a csaknem járásképtelenséget okozó elváltozásig terjedhetnek.
A láb felépítése és funkciója:
A lábra jelentős munka hárul: tartja az egész testsúlyt és a járás valamint futás során el kell viselnie a „mechanikai hatásokat”. Finoman összehangolt csont-, ín-, izom- és szalagrendszere révén már a kisebb sérülések vagy deformitások is jelentős panaszt okozhatnak. A lábon megkülönbözetünk hosszanti és harántboltozatot.

A boltozatok fenntartását a szalagos összeköttetések és izmok aktív működése biztosítja. A boltíves szerkezet rugalmas, így “lengéscsillapítóként” működik, illetve rugóként raktározza a lépés energiáját. Ha ezen bonyolult rendszer bármely pontja meggyengül, a láb működőképességének csökkenése következik be. Ha a terhelés és a teherbíró képesség között az egyensúly megbomlik, létrejönnek az ún. statikai deformitások. A rugalmas szalag és izomrendszer a boltozatot fenntartani nem tudja, létrejönnek azok a kórképek, amelyeket összefoglaló néven lúdtalpnak nevezünk.

Az újszülöttkori, csecsemőkori, gyermekkori lúdtalp
Csecsemőkorban még nem beszélünk lúdtalpról. A szülők gyakran látják az újszülött lábát deformáltnak, laposnak. Ebben a korban még a boltozatok nem alakultak ki. A talpi bőr és a zsírpárna miatt „látszik” a láb laposnak. A boltozatok kialakulása későbbre tevődik az izomtónus fokozódása révén.
A normális boltozat kifejlődésének hiánya 3 éves kor előtt nem kóros. Az esetek egy részében azonban a láb boltozatos szerkezete nem alakul ki. Nagyon fontos tényező, hogy a gyermek a járás megkezdésére már megfelelő izomzatot „fejlesszen” ki a kúszás, mászás révén. A „siettetett”, külső segítséggel történő járás – járatás túlterhelést idéz elő a fejlődőben lévő láb izmaiban és ízületeiben, így a boltozatok kialakulása is károsodik. Későbbiekben a gyors növekedés és a fokozott terheléssel az izmok fejlődése nem tud lépést tartani, így a boltozatok kialakulása is elmarad. A láb teherbíró képessége gyenge lesz, a gyermek gyakran panaszkodik láb, térd és lábszár fájdalmakra.

Pubertáskori lúdtalp
A pubertás korban a lábra a jelentős növekedés miatt sokszor a felnőtt ember súlyának megfelelő teher nehezedik. A lábszár izomai kifáradnak, görcsösen megfeszülnek. Ilyenkor gyakran van szükség az izomgörcsök és a lábfej megfeszülésének oldására, izomlazításra. Ebben az állapotban nagyon gyakori a gyors kifáradás.

A lúdtalp kezelése panasz- és súlyosságfüggő és életkorhoz is kötött. Elmondható, hogy a lúdtalp kezelése annak aktív befolyásolása a láb növekedésének befejeződéséig tart, ezt követően már csak tüneti kezelés, súlyosabb esetekben műtét válik szükségessé.
Amennyiben gyermekénél lúdtalpat észlel, esetleg szűrővizsgálat hívja fel az Ön figyelmét a lúdtalpra, akkor forduljon bizalommal hozzám a Csimborasszó Gyermekközpont Ortopédiai rendelésén, ahol egyénre szabott kezeléssel, szükség esetén gyógytorna kezeléssel állok rendelkezésére!